Monday, 7 March 2011

WAJIB BACA

siapa yang suka makan pedas wajib baca
korang mesti pernah dengar perkataan buasir kan?
tapi mesti korang tak tahu apa kebenda tu kan?


 ::: sumber dari semek google :::




Faktor atau penyebab penyakit buasir ialah :
  •   Regangan yang melampau semasa pergerakan usus atau ketika sembelit 
  •  Cirit-birit yang kronik.
  •   Kurangnya pengambilan makanan berserat dalam diet harian.
  •   Mengandung atau bersalin.



Simptom-simptom penyakit buasir ialah :
  • · Rasa sakit yang berdenyut-denyut.
  • · Pendarahan berlaku selepas dan sebelum membuang air besar.
  • · Darah menitis dan tersembur keluar dari saluran dubur.
  • · Dalam tempoh pendarahan ini, pesakit itu boleh mengalami kekurangan darah.
  • · Ada yang tidak mengalami pendarahan, tetapi dikenali sebagai pembengkakan dubur.


 ::: sumber dari semek google :::


mata bukan saje saje nak cakap kotor kat sini
nak tunjuk mata ni doktor dalaman memang jauh sekali dengan bidang yang mata ambik
nak buat korang rasa geli dengan gambar tadi
nak buat korang rasa nak muntah
dan tak selera nak makan


tapi mata ada alasan kukuh nak share dengan korang semua..


sebenarnya kalau kita tengok dari perkataan buasir tu
macam tak ada apa apa makna kan?
tapi inilah hakikatnya..
mata sendiri mengalami benda nie walaupun semasa mata 19 tahun..

terbukak pulak pintu hati mata nak share dengan korang
sebab semalam benda alah ni jadik balik

macam mana erk nak start....>>>>
huh??!!

semalam mata melabur tapi macam ikutkan simptom kat atas
cakap sembelit kan..
so memang mata menahan jugak la sakit tu
tapi stay c0oL je..
agak-agak macam ni la kot muka mata time tuh




ini semua gara-gara mata terlalu makan pedas
nak nak kalau makan mee sup
mata akan makan sampai mata muntah
lepas tu mata akan makan balik sampai keluar air hidung kot
nasib baik tak masuk dalam mee sup
wekk!!!


giler pedas mata tak stop sampai situ je
masa mata sem 2,mata buat projek akhir bahasa inggeris
sambal belacan machine
semua orang gelak
hahahahha..
diorang ingat benda tu lawak kot
nak tunjuk gambar mesin tu pun dah tak ada dah..

buasir nie sebenarnya keturunan juga
macam kencing manis,darah tinggi
nak dijadikan cerita

mak mata sendiri pernah mengalaminya
time tuh mak mata nak lahirkan abang mata kot tak silap
sakit nak meneran satu hal
tambah pulak sakit buasir ini
kira macam double pain la kan
masa mak mata tengah meneran tu keluar la sekali dengan usus punggung
memang sakit la sampai nak duduk tak boleh

dahulu kala mana ada lagi teknologi canggih macam sekarang
berubat kampung je
macam-macam cara bomoh suruh buat
semuanya tak menjadi
sehinggalah seorang bomoh ni bagi tips>>>>
-
-
ambil anak kelapa
 bakar anak kelapa itu tadi
sehingga anak kelapa tu keluar bara
letak kat tempat usus keluar tadi

memang sakit sampai mak mata menangis seyy
tapi nak buat macam mana
nak baik punya pasal

sejak peristiwa tu mak mata dah tak makan pedas lagi dah
dan lepas dengar cerita mak mata,mata sendiri stop makan pedas

macam macam ubat mata try makan
produk HPA la,ubat klinik la
tapi semuanya macam tak ada effect gitu
buasir ni memang tak ada ubat
macam AIDS jugak lah kan

sehinggalah mata terbaca sebuah buku ni

perubatan islam menangkis kejahatan makhluk halus 




tak ada kena mengena dengan buasir kan?
tapi sebenarnya dalam buku tersebut ada macam-macam doa
mata jugak dah dapat satu doa


surah al-A'la (yang paling tinggi)
maksudnya>>>
-
-
barangsiapa yang membacanya berterusan insyaAllah terpelihara daripada penyakit buasir


so mata nak pesan kat siapa-siapa yang suka sangat makan pedas tu
lepas ni,control la sikit
kalau tak jadi tak apa la
kalau jadi apa-apa tu yang susah sangat tu


owh..satu lagi mata nak pesan
kalau dah beli buku yang mata cakapkan tadi tu jangan salah guna
positifkan bukanya negetifkan
sebab dalam berita baru-baru ni

seorang pemuda membunuh ibu kandungnya sendiri
lepas dia bunuh ibu dia
dia blah camtu je sambil pegang buku tersebut
sebab dia taksub sangat dengan buku tu
dia telah salah gunakan...

:::....THE END....:::























 

4 comments:

gigiAriEma said...

mu memang ar.. dop penah serik2.. hahah

anis taichou said...

pasni serik doh...
dop makan dh smbal belacan nih..

gigiAriEma said...

haha. aku pon jarang mkn dah nis oi..

anis taichou said...

awat saipa??
kan mu pn ske mkn kan...
dh insaf ka?

 

© 2012; Mata Taichou | Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger