Tuesday, 19 April 2011

FLY TO CHINA




teettt.........................
sampai di guangzhou pada pukul 3pagi.. 
keluar je dari baiyun airport memang sejuk giler2 la..
masa tu suhu 12 drjh clcius

mata pakai t-shirt bodo je time tu
rasa sejuk sampai kat tulang
memang sejuk yang teramat la

semua orang tengok kita orang pelik
dengan t-shirt bodo dan kasut terbukak

tp sory la ek..
pic tak boleh nak upload sebab setting kamera lain


nasib baik time tu dah nak start musim bunga
kalau tak memang suhu 5 drjah clcius la

negara diorang memang bersih giler la
tapi ada satu je budaya pengotor diorang
diorang suka meludah

makanan diorang pun ok je tapi tawar gilerrrrrr
macam makan dekat spital pulak
menu diorang wajib ada daging kambing dengan brokoli
fuhh!!! jadik vegetarian mata kat sana babe..


jom layannzzzzzzzzzzzz

-
-
-
-
-
-
-
-
-

tempat pertama mata p dekat.........................................
entahlah.lupe..



disebabkan mata terlalu memilih nak beli jacket
terpaksalah mata pakai pashmina dengan glove dahulu
sejuk memang sejuk
tapi padan dengan muka mata





diorang kat sana tak minum air manis
minum air tea cina tawar dengan air masak je
gelas diorang pun kecik je




kami dengan rakus tambah 4kali kot
dahaga.......
tak cukup dengan gelas kecik camtu




kalau nak cari cawan dengan teko cam kat atas banyak
macam-macam jenis saiz, bentuk, warna

harga jus
15yuan = RM 7.50
-
-
-
-
-
-

3hari mata di guangzhou
3hari mata di shenzen

on da way nak g shenzen sempat lagi singgah dengan dongun
-
-
-
-
snap pic jap..>>>>>>>>>>>>>









negara diorang memang tak ada moto
kalau ada moto pun,2 in 1
moto + basikal
macam ni la...




diorang naik basikal,jalan kaki
sampai ada highway khas untuk penunggang basikal dan pejalan kaki
 nak jual barang pun guna basikal..
tengok!!!!!!!



kereta yang ada pun hanya orang-orang kaya aja
kalau jam pun sebab bas dengan teksi je..

 cakap pasal barangan sana pulak
barang sana memang murah giler la
jaoh beza dengan malaysia

 padahal kalau tengok-tengok balik sama aja dekat shopping complex kat kita
maybe import dari china kot
sebab tu kalau kita tengok semua barang

MADE IN CHINA
sampaikan sejadah pun made in china
tak ada pulak sejadah kalau kita tengok made in madinah
ada memang ada tapi jarang sangat kan.

phone diorang....
peeeerrrgghhhh!!!!!!!!! lawa giler
siap ada phone bentuk kete f1 gitu
kalau tekan tayar depan jadik mp3
tayar belakang volume..
harga memang cantik la
200yuan je = RM 100




berbaloi baloi kan
tapi tula..
nama pun china so tulisan pun china la..


sana sutera china dengan kain cotton memang superbbb lah!!!
lawa-lawa..................................





kasut diorang memang cantik giler la
rasenya dalam 5 6 bulan sampai la kot kat malaysia nih
kalau boleh satu kedai kot nak borong



tapi AWAS!!!!
kalau kita pakai lembut gila maknanya kulit khinzir la tuh
kalau kira-kira balik, dalam satu kedai tu just ada 5 atau 6 pasang je yang bukan kulit khinzir

senang je nak cam kasut kulit khinzir ni
ada tiga titik






tengok tuh!!!
 wajib chek sebelum bayar




ha...kan dah letak balik..
kulit khinzir la tuh





dah puas pilih, akhirnya mata buat keputusan beli kasut diperbuat daripada guni je


harga 30yuan = RM 15.00



sneaker boot diorang cantik
huh???
crocs pun ada
tapi kasut ni daripada bulu apa tak tau
ragu-ragu




akhirnya mata beli yang kulit je
1001 kali chek, bukan kulit babi





kalau dekat guangzhou tak ada amoi
kalau di shenzen ramai amoi

maksud amoi bagi diorang:-
(gadis kecik,putih gebu cute)


kalau nie gadis guangzhou
macam cina kat malaysia je kan





nie baru amoi
di shenzen
>
>
>
>
>
>
>

masa dah nak balik tu mata p solat dekat masjid pertama
dan tertua di china..






tetiba pulak mata jumpa dua beradik ni.
............cute,lawa,comel...........
baik pulak tu




 
dia nampak je mata pegang kamera terus dia datang kat mata dengan kakak mata
wah...pandai bergaya pulak..

dia tengok kakak mata buat peace,dia pun nak buat jugak
tengok la nie..




pas dh abiz tunaikan kewajipan kami p dekat jonker walk





dah siap shopping2 tu singgah kilang jade sat
tapi dalam kilang tu tak boleh take a picture


yang nak dijadikan cerita
kami bertuah sesangat masa tu

tuan empunya kilang jade tu kebetulan datang
so dye ingat kita orang dari indon

pupahh..pupaahh..puupahhh..
entah bebel apa tak tau last-last
staff dye datang cakap dari malaysia
tak tau la staff dye tau dari mane an...

lepas tu apa lagi...
terus bebel bahasa cina dye
pupaahhhh...puuupaahhh...
rupanya dye cerita bini dye orang malaysia
orang teluk intan

orang datang kilang dye nak tengok jade
dye pulak duk citer sal bini dye
 dye cakap bini dye cantik sangat
tinggi dari dye and kalau dye nak cakap dengan bini dye,dye kena lengok

pastu dye citer lagik bini dye baru lahir anak lelaki
dye kahwin 11tahun tapi tak dapat sorang pun anak laki-laki
dapat 2orang anak perempuan

bagi orang cina kalau dapat anak lelaki macam satu tuah la
sebab nak warisi perniagaan kan


betapa gembiranya dye,dye hadiahkan satu jade untuk seorang bagi staff dye
dan disebabkan kami orang malaysia, dye kasi dua jade setiap seorang

680yuan = RM 340.00

banyak kan depa rugi


lepas tu...........................
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

semua jade dan delima yang ada dalam meja kaca kilang tu,
dye bagi offer


bayangkan set delima ori ada rantai, subang, gelang
harganya 60 000yuan = RM 30 000

tauke dye bagi 2 000yuan = RM 1 000
cam mata tipu je kan??
kami sendiri pun tak caye tapi tulah hakikatnya

sebab dye cakap camni
beli barang dalam kilang jade dye tu sebagai hadiah kepada anak dye
dye tak nak ambik pun duet tu.
dye akan masukkan dalam akaun anak lelaki dye tuh

memang dye rugi besar la tapi nak kisah apa
dye dah ada 5 buah oulet di china tu

lepas tu mak mata belikan kami adik beradik perempuan ni
satu set rantai sekali dengan jade


harga sebenar 4 200yuan = RM 2 100
tapi dye bagi 200yuan = RM 100
picture rantai tu tak boleh dipamerkan kat sinilah..
ngeeee...




tapi sebelum bawak pulang sume jade yang kita beli tu
pastikan jade tu ada surat beranak
kalau oulet tu tak kasi maknanya jade kita tu yang campuq la..

surat beranak




cayalah mak.....
LOVE YOU SAMPAI KE SYURGA LAH........


yang paling mata tak boleh lupa sampai bila-bila kan,
masa mata pakai gipsy shawl tu..
alaaa...yang macam rambu-rambu kat langsir tu..


semua orang tengok mata

pastu dye cakap apa tau??
...NICE....
where you buy and why you wear mafela on the top of your head?
lebih kurang macam tulah bunyiknya..

tergelak besar kami satu family

tak cukup dengan tu
diorang panggil pulak kawan-kawan diorang suh tengok
ay0oyo0ooo........


sampai cini jela kot...
tadaaaaaaaaa.



PEACE






8 comments:

gigiAriEma said...

weh comeyh2 aih kasut.... huhuhuhu..

mu bwk pelik lok pkai shwl gituh kat sna.. sana mna da kan.. awat mu tak kasi depa satu.. hahaha :P

mata taichou said...

hahahhaaa...klu iktkan memang aku nk cabut je gipsy tu bg kt depa..tp nnti kang brebut lak...ssh jadik pemes ni..

Nurun said...

WOW BESTNYE SHOPPING. KASUT2 PUN LAWA. NICE INFO. I SELALU KELIRU DGN KULIT BABI TU.

mata taichou said...

huaaaa.........sbb tu kne tenyeh mata dlu chek kasut..mata ase kt mlysia ni slmat kot n bebas dr kulit babi..

shah-kayrul said...

salam kenal mata...bestnyer shopping sakan kat china tue....

mata taichou said...

mata kenyit skali..ceh!!! salam kenal...
jom yok p skli lg...brng sna murah2..

iez said...

p china x bgi taw..
nk pesan iphone cina..
dgr org ckp kat sna murah2..
huhhu

mata taichou said...

tula...adoii..awat atiq pn xhabaq awai2??
murah mmg murah..
klu iphone rm250 je..

 

© 2012; Mata Taichou | Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger